1

Тема: Дозвіл на тимчасове проживання

Добрий день! Підкажіть будь ласка перелік необхідних документів для оформлення дозволу на проживання для моєї дружини і сина (чи необхідно дружині і синові оформляти будь-які документи на території РФ?). Дружина і син (1,5 місяця) - громадяни РФ, я-громадянин України. плануємо проживати на території України близько 2-х років. Також цікавить тривалість отримання дозволу на проживання, чи необхідна прописка моєї дружини і сина за місцем мого проживання (приватна квартира, м.Одеса)?
Спасибо!

2

Re: Дозвіл на тимчасове проживання

Відповідно до пункту 1 частини третьої статті 4 Закону України «Про імміграцію» дозвіл на імміграцію надається одному з подружжя, якщо другий з подружжя, з яким він перебуває у шлюбі понад два роки є громадянином України.

Перелік документів, які подаються разом із заявою про надання дозволу на імміграцію, визначено статтею 9 цього Закону та пунктом 11 Порядку провадження за заявами про надання дозволу на імміграцію і поданнями про його скасування та виконання прийнятих рішень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2012 року № 1983, а саме: заява, паспортний документ іноземця та особи без громадянства та його копія, три фотокартки 3,5х4,5 см, документ про місце проживання (в Україні та за кордоном), відомості про склад сім’ї, квитанція про сплату держмита.

На підставі наданого дозволу на імміграцію в Україну іноземцю та особі без громадянства оформляється посвідка на постійне проживання в Україні терміном дії до «безстроково».

Згідно з пунктом 4 статті 16 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» іноземці та особи без громадянства, які не досягли вісімнадцятирічного віку, звільняються від реєстрації.

Статтею 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено, що іноземець та особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати місце проживання.