Прадавня українська паска
28.04.2016
Прадавня українська паска

Інгредієнти:
Тісто: борошно – 1 кг, молоко – 500 мл, сухі дріжджі – 1 пакетик (11 г), яйця – 5 шт., цукор – 220-240 г + 1 ст. л., вершкове масло – 300 г., родзинки без кісточок – 150 г., горілка – 50 г., цедра з одного лимона, сіль – третина чайної ложки.
Глазур: яєчний білок – 1 шт., цукор-пудра – 3 ст. ложки, лимонний сік – 1 ст. ложка.
Приготування:
1. Просіяти борошно і додати дріжджі. Підігріти молоко (не кип’ятити) і розтопити у молоці масло, додати 220-240 г цукру. Остудити отриману суміш до 30°С і вилити у борошно. На посипаній борошном дошці або в мисці вимісити тісто, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду (біля 20 хвилин). Накрити ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставити у тепле місце. Родзинки промити, обсушити і обваляти у борошні, щоб вони рівномірно розподілилися у тісті. Відокремити жовтки від білків. Один жовток відкласти для обмазування. Коли об’єм тіста збільшиться вдвічі (на це піде 75-90 хвилин), додати до тіста жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру. Білки збити у міцну піну. Під кінець збивання додати до білків сіль. Поступово додавати до тіста збиті білки. Важливо: не додавати борошна до тіста, навіть якщо здаватиметься, що тісто дуже рідке й липке.
2. Додати до тіста родзинки і потерту цедру, ретельно перемішати. Знову поставити тісто сходити. Нагріти духовку до температури 180°С. Форму для випічки добре змастити маслом, вистелити дно і стінки папером для випічки або промасленим папером.
3. Коли тісто зійде другий раз (приблизно за той самий час, що і вперше), злегка перем’яти його (випустити накопичений вуглекислий газ), наповнити форму для випічки до третини її об’єму кулькою з тіста і поставити у тепле місце щонайменше на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрити серветкою.
4. Коли тісто у формі значно збільшиться в об’ємі і займе 3/4 об’єму форми, слід змастити поверхню тіста відкладеним жовтком і випікати 40-50 хвилин.
5. Просіяти цукрову пудру через дрібне ситечко і розвести лимонним соком. Білок збити у густу піну і, не припиняючи збивати, поступово додати лимонно-цукрову суміш. Покрити паску отриманою глазур’ю і прикрасити за смаком. Глазур сохне близько доби, але можна її підсушити і в духовці при температурі 80-100°С.
6. Готовність тіста після другого сходження визначається так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об’ємі в 2,5 рази. При натисканні на нього пальцем воно повільно (а не швидко) вирівнюється. Поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.
patelnya.com.ua
related_news:
31.08.2017
Тарталетки та воловани – це проста, смачна та легка у приготуванні закуска на святковий чи фуршетний стіл. Добре смакують вони до вина чи...
31.07.2017
Ягоданка
Достеменно невідомо, коли з’явився цей напій, який чудово втамовує спрагу. Просто хтось колись вирішив залити ягоди-падалицю ...
01.06.2017
Інгредієнти:
> буряк – 500 г.
> гриби білі сушені – 200 г.
> цибуля ріпчаста – 1 шт.
> часник – 4 зуб.
> кунжутна олія.
Рівен...
comments:
no_commentsadd_comment: