Кінець Великого посту, або як перейти до звичного меню
28.04.2016
Кінець Великого посту, або як перейти до звичного меню
Зовсім скоро закінчиться Великий піст, а це означає, що тим, хто його дотримувався, доведеться знову перейти до свого звичного способу життя і, відповідно, – раціону харчування. Як зробити це, щоб не нашкодити організму?
Для того щоб організм був готовий до змін, йому знадобиться якийсь час на перебудову. Починаючи зі світлого Христового Воскресіння і в наступні сім днів необхідно утримуватися від їжі, важкої на шлунок.
Основна частина поста триває п’ять седмиць; шоста, остання (Страсна) – це свого роду підготовчий етап до Великодня. Так, останній день основного посту – це Лазарева субота, коли можна вживати варену їжу з олією, вино та ікру. Тому за традицією в Лазареву суботу готують брагу, гречані млинці, рибний курник і кашу.
Що стосується повного закінчення поста і останнього, підготовчого до Великодня, тижня, то в його перший день можна вживати рибу, наступні три дні – сиру їжу без масла, у четвер – варену їжу з олією і вино, в п’ятницю – не можна їсти нічого, і, нарешті, в суботу перед Великоднем – варену їжу без масла.
Розговлятися теж потрібно розважливо.
• У кінці поста вистачить одного вареного яйця на Великдень – так ви повернетеся до тваринної їжі, але не перевантажите шлунок.
• М’ясо включайте до раціону поступово, наприклад на 3-4 день після кінця поста. Починати слід з вареної курки або яловичини, парових котлет, вареної або парової нежирної риби.
• Фрукти, овочі та крупи повинні бути присутніми у вашому раціоні цілорічно. Закінчення посту зовсім не привід від них відмовлятися.
• Гарному травленню сприяють кисломолочні продукти. Не поспішайте з поверненням до вживання молока і вершків, але згадайте про сир та кефір.
• Також не поспішайте повертати в раціон майонез. Утримайтеся від нього хоча б протягом перших тижнів після кінця поста.
• Правильно спечені паски залишаються свіжими протягом тижня. Розтягніть це задоволення, їжте маленькими шматочками.
• Дотримуйтеся принципу дрібного харчування: їжте 4-5 разів на день невеликими порціями.
• Для виходу з поста дуже важливо багато пити – надавайте перевагу воді, чаєві та морсу.
• Під час перших двох тижнів після Пасхи наявність в раціоні харчування перших страв обов’язкова. При вживанні рідкої і гарячої їжі ймовірність нормалізації травлення значно зростає. З усіх супів краще надати перевагу курячому, рибному або будь-якому іншому. Головне, щоб він був легким, тому від солянки і борщу на деякий час доведеться відмовитися.
ukrhealth.net
Схожі новини:
14.04.2021
Ми всі живемо і працюємо в епоху постійних змін, коли доводиться швидко знаходити рішення і постійно вчитися чомусь новому. Під час панд...
31.10.2017
Восени, разом зі зниженням температури, скороченням світлового дня та збільшенням кількості опадів, більшість людей починає відчувати заг...
02.10.2017
Скласти грамотний і збалансований раціон – завдання не з легких. Багато господинь беруться за вивчення статей в популярних онлайн-журнала...
Комментарі:
Коментарів ще не булоДодати коментар: